Hvordan kan du søkemotoroptimalisere din nettside?

I dette innlegget tenker jeg å skrive en «How to» – artikkel om søkemotoroptimalisering (SEO). Jeg kommer til å gå innpå hva søkemotoroptimalisering innebærer og tips som er viktige for å forbedre sin posisjon i markedet. Jeg har brukt denne artikkelen Alt du trenger å vite om søkemotoroptimalisering (SEO) i 2021 (getonnet.no) som utgangspunkt i råd og tips jeg skriver om. Jeg tenker videre å knytte noen av disse rådene til bloggen min og ulike forbedringer som jeg kan foreta meg.

Kilde: Pixabay.

Hva er søkemotoroptimalisering?

Det som menes med søkemotoroptimalisering også kalt SEO er at et nettsted må optimalisere eller forbedre seg for å bli funnet på søkemotorer som Google og Bing. Det som menes med optimalisering er at et nettsted må posisjonere seg med ulike nøkkelord for å bli mer synlig på de ulike søkemotorene som finnes for å interagere mer trafikk til stedet. Søkemotoroptimalisering innebærer tre nøkkelområder. Det kreves at man hele tiden gjør forbedringer og ulike kombinasjoner av ulike ferdigheter for å jobbe med dette som tema. Disse nøkkelområdene innebærer:

On – page optimalisering tar for seg hvordan man kan endre ulike detaljer på nettsiden din med alt fra innhold, metadata og ord.

Teknisk optimalisering tar for seg å endre måten din nettside blir oppfattet av søkemotorer og hvordan det vises, dette relaterer seg til dedikert arbeid og koding.

Off- site optimalisering handler om alt som foregår utenom på nettsidene. Det handler om å skaffe seg gode relasjoner på nett.

Når det kommer til nøkkelord du skal anvende på din nettside er det viktig å tenke på konkrete ord som blir søkt på av folk flest. Så det man kan gjøre er å implementere ulike nøkkelord i ditt innhold på nettsiden. Det er viktig å ikke gjenta de samme ordene, et godt tips her å finne synonymer på ord. Her inne på synonymordboka.no kan du søke på synonymer.

6 feil du må unngå:

I følge artikkelen Alt du trenger å vite om søkemotoroptimalisering (SEO) i 2021 er dette feil du bør unngå i en søkemotoroptimaliseringsprosess.

 1. Overdreven bruk av nøkkelord– Her nevnes det at ved å bruke for mange ord kan dette i verste fall oppdages som spam.
 2. Feil formatering– I dette tilfellet kan det skje at søkemotrene ikke leser dine mellomtitler i artikkelen din og gjør det vanskelig å lese.
 3. Uforståelig URL- er– Her handler det om at din url adresse må innholdet de riktige ordene og tegnene slik at din side blir oppfattet som ryddig og oversiktlig med passende nøkkelord.
 4. Samme innhold flere steder– Det er viktig å ikke gjenta seg. Så hold oversikt over at du ikke bruker adresser som linker til samme innhold.
 5. Det går for sakte– I en verden hvor alt skal gå raskt er det viktig at man unngår store filer på nettsiden din slik at det tar lang tid å laste ned. For å holde øye med det kan du gå inn på denne PageSpeed Insights for å teste hastigheten på ditt nettsted kontinuerlig og gjøre forbedringer deretter.  
 6. Siden ser rar ut på mobil– Det er viktig å ha en responsivt design på nettsiden din for mobil. Mobil anvendes mye til nettsted og derfor er det viktig at den fungerer like bra der som på pc.

Hva er metadata og metabeskrivelser:

Når man googler et tema får man et søkeresultat hvor det kommer opp både en tittel og en beskrivelse av et nettsted. Her under ser du hva jeg får opp av resultater når jeg søkte på « Søkemotoroptimalisering».

Kilde: Google-søk

Første linje informerer om nettstedet eller om det er en eventuell annonse. Når det gjelder den blå skriften på andre linje i søkeresultatet er det viktig at denne forteller om hvilke produkt og tema man søker, og til slutt navnet på nettsiden. På linje tre har man en beskrivelse som bør informere mer om nettstedet man skal klikke seg inn på. Det som er viktig her er å begrense antall ord og være så konkret som mulig.

Design:

Det er også viktig å tenke på design for å oppnå søkeresultater. Det er viktig at innholdet man produserer er i lesbart tekstformat. Videre er det viktig å tenke på at når man legge til innhold uten tekst. Eksempler på dette er å legge ved en bildetekst når du legger ved bilder i en artikkel. Dette kan føre til av flere leser den. Det presiseres også at effektive måter å oppnå gode søkeresultater på utenfor nettsiden er legge ved linker som går direkte til nettstedet eller ved å promotere nettsiden på sosiale medier.

Relatere dette til min blogg:  

Etter å ha lest denne artikkelen Alt du trenger å vite om søkemotoroptimalisering (SEO) i 2021 har jeg fått mye mer forståelse om hvordan jeg kan velge å søkemotoroptimalisere min blogg. Jeg har derfor laget en liste for ting jeg kan gjøre for å forbedre søkeresultatene på bloggen min.

 1. Oppgradere metadatene og metabeskrivelsene mine i google søkeresultatene
 2. Gjøre bloggen mer tilegnet for mobil.
 3. Legge ut et innlegg om min blogg på linkedin profilen min
 4. Tenke mer på hvilke nøkkelord jeg bruker og hvilken målgruppe jeg når ut til.
 5. Forandre på mitt menyvalg med annen farge

Hvis jeg velger å gjøre dette, tror jeg at det kan føre til mer trafikk til min blogg. Når det kommer til design av bloggen har jeg prøvd å bruke en del farger for å skape et inspirerende nettsted. Dette håper jeg også fører til at folk som klikker seg inn, vil gjøre at de blir der en stund.

Sammendrag:

Søkemotoroptimalisering er viktig for å nå ut til flere mennesker og som kan øke din status på ulike søkeresultater. Det er som sagt tidligere ulike feil du kan unngå for å oppnå flere søkeresultater og forhåpentligvis også oppnå større trafikk til ditt nettsted. Det å hele tiden prøve å optimalisere sin nettside når det kommer til søk viktig arbeid for å få en god posisjon i markedet. Det er også viktig å ha en helhetlig og seriøs nettside med konkrete nøkkelord slik at flere kan søke etter din bedrift i dag!

Kilder:

Getonnet. 2021. “Alt du trenger å vite om søkemotoroptimalisering (SEO).” https://getonnet.no/sokemotoroptimalisering-seo-guide/. Hentet 24.05.2021

Synonymordboka. 2021. ” Norsk synonymordbok.” https://www.synonymordboka.no/. henter 25.05.2021

Page Speed Insights. 2021. ” Gjør nettsidene dine raskere på alle enheter.” https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=no Hentet 25.05.2021

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *